Peminat Popcorn :)
Assalamualaikum...
Baru beberapa hari tak update blog tapi terasa lama sangat tak update. Hehe... Malam-malam buta ni, sebelum kita buat blogwalking merata-rata jom tengok post aku kali ini. Say yeah kepada peminat popcorn. Lepas ini boleh buat secara tradisional sahaja. popcorn buatan tangan sendri. Nak belajar cara caranya. Scroll kebawah lagi~~~ *tanpa membuang masa dengan bebelan panjang2 lagi* Jom tgok mcm mana.
Peralatan & Bahan : Sediakan bahan-bahan iaitu bijih Jagung , Madu, Gula, dan Marjerin. Peralatan memasak iaitu Kuali, Tudung Kuali, Sudip, dan tak lupa dapur memasak.
*ini bijih jagung*
Cara tradisional memasaknya:
1. Mula-mula goreng bijih jagung, kacau-kacau atas api yang betul-betul panas gila.
2. Bila muncul wajah bergini, means peperangan bijih bermula.
*bijih jagung akan meletop*
3. Digalakkan menyediakan defend siap-siap sambil kacau-kacau jugak. takut bijih jagung hangus.
*defend y hebat, perlu disediakan*
4. Boleh dimakan, tapi tawar. Jadi ada satu lagi proses gaul dengan Gula + Marjerin + Madu
*nyum3x*
*boleh dikunyah, HAHA...*
5. Sediakan madu-gula*buat2 mcm nampak* + marjerin kacau sekali... Then terus masukkan jagung yang siap digoreng tadi...
*madu cap ayam pon boleh*
6. Kacau-kacau hingga sebati kesemua bertih jagung tadi...
*Fuyooo... sapa yang ganas mengacau tuuu.... *
*siap diangkat*
7. Simpan dlm balang. Lepas ini, nak layan movie boleh la bawa bersama ala-ala tengok dekat wayang... Bahahahhh...
* Satu balang RM50.00 Kikih~ kat pasar malam 1 bungkus = RM2.00*
Okey mcm tu lah cara-caranya. Cara tradisional, yang pasti aku tekankan sediakan defend y HEBAT!
Amaran: Defend y HEBAT perlu. penting!
p/s: promotion domain free masih dibuka. Daftar disini segera.
Comments
nak yg caramel 1 yer..large..hehe
by the way cara ni amat menariklah! =D
y pasti enjoy buat~~~ :D